Trends arbeidsmarkt 4de kwartaal 2021

Trends arbeidsmarkt 4de kwartaal 2021
Begin direct met solliciteren! Bekijk alle vacatures

Datum 27 september 2021

De markt is volop in beweging. De horecasector geniet steeds meer vrijheid door het afschalen van overheidsmaatregelen. Kantoren openen weer langzaam hun deuren en scholieren en studenten gaan weer grotendeels fysiek naar school. Iedereen zet zijn schouders eronder om het laatste kwartaal van 2021 succesvol af te sluiten. Hierbij zijn er wel een aantal trends en ontwikkelingen zichtbaar. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.

Personeelstekort:

Sterker nog; sinds dat het UWV is begonnen met het meten van de arbeidsmarktspanning sinds 2003 is deze nog nooit zo hoog geweest als nu. Niet zo gek als je het ons vraagt. Het is veel ondernemers niet gelukt al hun personeel aan te houden. Hierdoor zijn veel werknemers zich gaan oriënteren op een ander deel van de arbeidsmarkt en keren hoogstwaarschijnlijk niet meer terug.

Ook helpt het niet dat de GGD bijna 50.000 medewerkers naar zich heeft toegetrokken die anders elders zouden werken. Daarnaast heeft de GGD vanwege de hoge nood ook nog eens gezorgd voor een hoger salaris dan voor COVID marktconform was. Hierdoor worden de salarissen ook nog eens gestuwd

ZZP naar uitzenden:

De lang gevierde Zzp’er heeft door de crisis meegemaakt wat ‘eigen baas’ zijn betekend wanneer het even tegenzit. Inmiddels is er zoveel keuze aan openstaande goedbetaalde uitzendklussen dat de werkzoekenden steeds meer kiezen voor een flexibel contract. Ze zijn dan goed verzekerd, worden goed betaald en zijn zekerder van werk. Daarnaast zie je dat er vanuit de rechtspraak ook steeds meer een standpunt wordt ingenomen. Zo zijn bijvoorbeeld de platformen Uber en Helpling door de Amsterdamse rechter op het matje geroepen omdat hun werknemers uitzendkrachten zijn in plaats van zelfstandigen. Wij verwachten dat deze trend zich door zal zetten.

Stijgende lonen / faillissementen:

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt verwachten wij dat de lonen voorlopig verder zullen stijgen. Wel verwachten we dat hier een max aan zit. Wanneer de loonkosten dusdanig stijgen wordt het voor bedrijven lastiger hun businesscase rond te krijgen. Zij kunnen deze kosten niet blijven doorrekeningen aan de eindklant. Ook zal door de afbouw van de steunpakketten het voor bedrijven een doorn in het oog zijn zulk duur personeel in dienst te nemen. Wel zijn we ervan overtuigd dat wanneer de markt begin volgend jaar stabiliseert deze trend zal afnemen door uitstroom van GGD medewerkers en faillissementen.

Bron: UWV
Bron: NRC
Bron: Flexnieuws

Terug naar het overzicht
Personeel nodig?

Personeel
nodig?

Ma-vrij bereikbaar van 09:00 - 17:30 Bel ons op 070-8008140 Mail naar info@sharpandsmart.nl

Bel mij terug
Bel mij terug

Vul hieronder uw naam en telefoonnummer in en wij nemen zo spoedig mogenlijk contact met u up

Gerelateerde artikelen

Hoe ga je als organisatie om met de huidige arbeidsmarkt? Hier 4 tips die jouw bedrijf verder helpen!

Hoe ga je als organisatie om met de huidige arbeidsmarkt? Hier 4 tips die jouw bedrijf verder helpen! 21-06-2022

Het is over de jaren steeds moeilijker geworden om de juiste medewerkers te vinden. In de huidige economie is de kandidaat aan zet. Werkgevers worden gedwongen nog harder te bouwen aan hun werkgeversmerk en moeten alle zeilen bij zetten om talent…

lees meer

Wij hebben leuk nieuws: We zijn verhuisd!

Wij hebben leuk nieuws: We zijn verhuisd! 31-05-2022

Sharp and Smart Recruitment is de afgelopen jaren flink geprofessionaliseerd. Na een periode van veel leuke projecten en mooie klanten, waren we toe aan de volgende stap.

lees meer

Onze opdrachtgevers