Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)

Datum 18 april 2024

Bij Sharp and Smart Recruitment ontvangen we dagelijks cv's van kandidaten die allemaal op zoek zijn naar die passende baan. Veel kandidaten hebben van alles te bieden: opleiding, ervaring en specifieke kwaliteiten. Toch maken zelfs de meest gekwalificeerde kandidaten fouten in hun cv of motivatiebrief die hun kansen verkleinen. Hier zijn vijf veel voorkomende fouten. En belangrijker, hoe je ze kunt vermijden.

1. Gebrek aan aanpassing aan de functie
Een van de grootste fouten is het versturen van een generiek cv bij een sollicitatie. Werkgevers willen zien dat je de moeite hebt genomen om je cv aan te passen aan de specifieke functie en de organisatie waarvoor je solliciteert. Ook willen bedrijven dat je reageert op wat in de vacaturetekst staat vermeld. Pas je vaardigheden en ervaring aan en maak jezelf echt relevant voor de functie waarvoor men de perfecte kandidaat zoekt.

2. Jargon en clichétermen
In veel cv's en motivatiebrieven kom je ze tegen: clichéwoorden of beter gezegd jeukwoorden. Dat je een enthousiaste en gedreven teamspeler bent, geloven recruiters echt wel. Vast ben je ook stressbestendig, klantgericht en heb je de kwaliteiten om agile te werken. Als je dit dan ook nog aanvult met moeilijke (Engelse) vaktermen, wordt het helemaal een beetje te erg. Maak je motivatiebrief persoonlijk en schrijf vanuit jouw stijl. Veel overheden en organisaties willen dat men schrijft in duidelijke taal (niveau B1 of B2). Schrijf leesbaar, toegankelijk en maak het persoonlijk.

3. Spelfouten en grammaticale fouten
Het klinkt als ‘ja duhh’, maar spelfouten en grammaticale fouten komen nog steeds voor in cv's en motivatiebrieven. Slordig en onnodig. Bovendien kan het als een rode vlag werken bij werkgevers of recruiters. Schrijf dus altijd een foutloze brief. Laat je cv en brief tegenlezen of laat ChatGPT naar je brief kijken om taal-, type- of stijlfouten te corrigeren. En nee, laat je brief niet door ChatGPT schrijven, dat moet je echt zelf doen.

4. Te veel of te weinig informatie
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het geven van voldoende informatie om je vaardigheden en ervaring te benadrukken. Overdrijven moet je voorkomen. Vermijd in ieder geval het opnemen van irrelevante details en focus op jouw kwalificaties en prestaties die echt relevant zijn voor de functie waarop je reageert. Gebruik ook voorbeelden van prestaties waar je trots op bent en waarmee je impact hebt gemaakt bij eerdere werkgevers of opdrachtgevers. Daarmee maak je je sollicitatie persoonlijker en relevanter.

5. Onoverzichtelijke lay-out
Een rommelige en ongestructureerde lay-out van een cv kan het moeilijk maken voor recruiters om snel de relevante informatie over een kandidaat te vinden. Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk is ingedeeld, met duidelijke sectiekoppen en een consistente opmaak. Gebruik bulletpoints om informatie puntsgewijs weer te geven en houd de lay-out professioneel. Wees ook hier relevant en laat onnodige cursussen, hobby's en zelfs opleidingen of werkervaring die niet relevant zijn weg. En gebruik altijd een prettige zakelijke foto in je cv. Zorg er ook voor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is.

Het opstellen van een effectief cv kan een uitdaging zijn, maar door een aantal veelvoorkomende fouten te vermijden, vergroot je je kansen om op te vallen bij werkgevers. Je cv (en je motivatiebrief) is je eerste kans om een goede indruk te maken.

Interesse om eens koffie te drinken met een van de recruiters van Sharp and Smart? Je bent altijd welkom online of op ons kantoor in Den Haag.

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen). 

Blijf op de hoogte

Wij houden je graag up-to-date van alles wat er speelt bij en om Sharp and Smart Recruitment. Daarnaast is de arbeidsmarkt constant in beweging en delen wij bepaalde trend en ontwikkelingen.

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)
18-04-2024

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)

Movement year, recruiters kunnen helpen
19-03-2024

Movement year, recruiters kunnen helpen

Van Gen Z tot millennials: generatieverschillen op de arbeidsmarkt
18-03-2024

Van Gen Z tot millennials: generatieverschillen op de arbeidsmarkt