Trends voor 2024: “vraag naar vast personeel neemt toe”.

Datum 1 november 2023

De vervroegde Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur. De kiezers bepalen op 22 november de koers van ons land voor de komende vier jaar. Veel opdrachtgevers van Sharp and Smart zijn benieuwd naar onze visie op belangrijke verkiezingsthema’s: financiële bestaanszekerheid, de huizenmarkt en zeker de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In deze blog schetsen wij onze visie. Daarvoor hebben we (nieuwe) rapporten gelezen, gesprekken met deskundigen gevoerd en politieke standpunten bekeken. Samen met onze ervaringen in de markt levert dat een aantal interessante trends voor 2024 op.

Verschuiving van flex naar vast

Jarenlang kozen steeds meer werknemers uit vele sectoren voor een bestaan als zzp’er of freelancer. Diverse maatschappelijke ontwikkelingen hebben de druk op de financiële bestaanszekerheid doen toenemen. Een groeiend aantal werknemers wil nu weer een ‘vaste baan’ omdat het meer garanties biedt en (financiële) onzekerheden uitsluit. Recent onderzoek van één van de grootste recruitmentbureaus in de wereld toont aan dat zo’n 40% van de Nederlandse bedrijven van plan is om volgend jaar het vaste personeelsbestand te vergroten, ten koste van de flexibele schil. Een vast contract biedt medewerkers meer zekerheid dan een flexibel contract. De keuze om meer medewerkers ‘in dienst te nemen’ zorgt daarnaast ook voor een lager verloop.

Krapte op de arbeidsmarkt belemmert groeiplannen

Veel bedrijven blijven ondanks macro-economische ontwikkelingen ambitieus en willen groeien. Vooral de krapte op de arbeidsmarkt belemmert de groeiplannen. 66% van de Nederlandse bedrijven maakt zich hier zorgen over. ‘Kan ik de goede nieuwe werknemers wel vinden?’ 68% van de bedrijven ziet ook het behouden van waardevolle werknemers als een uitdaging. Zaken als hoge werkdruk, concurrentie van andere banen en een onevenwichtige werk-privébalans worden als struikelblokken gezien. In een economisch klimaat vol uitdagingen en verschuivingen blijft het aantrekken en selecteren van het juiste personeel van levensbelang voor het bedrijfssucces. Opvallend: ondanks de krapte neemt het aantal uitzendkrachten af. Bedrijven zoeken, net als medewerkers zekerheid en loyaliteit van medewerkers.

Verkiezingen

Na de verkiezingen zal de Tweede Kamer keuzes moeten maken voor de arbeidsmarkt. Komen er extra belastingen op flexibel werk? Worden medewerkers (nog meer) verplicht tot verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en of pensioenvoorzieningen? Besluiten die vast overeenkomsten aantrekkelijker kunnen maken dan flexibele overeenkomsten.  

Conclusie en advies

De vraag naar vast personeel zal in 2024 toenemen. Bedrijven moeten daarom strategischer denken om aan te trekken en te behouden. De politieke ontwikkelingen (en onzekerheden) en de economische uitdagingen maken de arbeidsmarkt tot een complex dossier. Tegelijk zijn er kansen voor bedrijven die proactief inspelen op deze trends en stappen durven te zetten om de arbeidsschaarste creatief aan te pakken. Natuurlijk, een goed en marktconform (basis)salaris is belangrijk. Maar let ook op de secundaire arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden voor medewerkers om zich te kunnen ontwikkelen. Het bieden van persoonlijk maatwerk om talent aan te trekken en vast te houden is daarom zo belangrijk. Bij Sharp and Smart adviseren we onze opdrachtgevers hoe ze zich als aantrekkelijke werkgever kunnen positioneren waardoor talent naar jouw bedrijf of organisatie wil komen.

Blijf op de hoogte

Wij houden je graag up-to-date van alles wat er speelt bij en om Sharp and Smart Recruitment. Daarnaast is de arbeidsmarkt constant in beweging en delen wij bepaalde trend en ontwikkelingen.

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)
18-04-2024

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)

Movement year, recruiters kunnen helpen
19-03-2024

Movement year, recruiters kunnen helpen

Van Gen Z tot millennials: generatieverschillen op de arbeidsmarkt
18-03-2024

Van Gen Z tot millennials: generatieverschillen op de arbeidsmarkt