Movement year, recruiters kunnen helpen

Datum 19 maart 2024

Movement year, recruiters kunnen helpen

Met het oplopende tekort aan personeel in bijna alle sectoren is de arbeidsmarkt dit jaar echt op z’n kop terecht gekomen. De macht die voorheen vooral bij werkgevers lag komt in toenemende mate bij werknemers te liggen. Van wil jij bij ons komen werken?’ naar wil ik bij jullie komen werken? Werknemers hebben steeds meer keuze op de arbeidsmarkt. Een markt waarin het wisselen van baan een hele aantrekkelijke optie voor hen is geworden. 2024 lijkt een movement year te worden op de arbeidsmarkt. Waarbij steeds meer werknemers van baan wisselen. Voor werkgevers en hun recruiters spannende uitdagingen. Toch is niets onmogelijk, want movement year biedt ook kansen! Kansen die je kunt benutten wanneer je je als werkgever aanpast aan de nieuwe realiteit.

Een extra dimensie in de nieuwe realiteit; een groeiend aantal werknemers is zich veel beter bewust van zijn of haar eigenwaarde. Waar voorheen de kandidaat nerveus was om te solliciteren, is de realiteit omgekeerd. Werkgevers zijn nerveus. Hopelijk kiest zij/hij voor onze organisatie? Hebben we voldoende te bieden? Kandidaten kennen hun marktwaarde en kunnen goed onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden.

Voor werkgevers betekent deze nieuwe realiteit dat naast het zorgen voor nieuwe aanwas van collega’s dat ook het behouden van talent belangrijker (en uitdagender) wordt. Een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden en een marktconform salaris is onvoldoende. Werkgevers moeten investeren doormiddel van educatie, doorgroeimogelijkheden en o.a. een gezonde werkomgeving in het welzijn en de ontwikkeling van hun werknemers. En bouwen aan een inclusieve en participatieve cultuur in de organisatie  zodat werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen.

Recruiters zijn voor werkgevers de specialisten die werkgevers helpen bij het werven en adviseren door het delen van marktkennis hoe werkgevers hun werknemers kunnen behouden. Ze kennen de de ‘echte’ behoeften van potentiële nieuwe werknemers. Zij hebben een goed beeld wat kandidaten in een bedrijfssector of vakgebied willen op het gebied van arbeidsvoorwaarden en salaris. Of specifieke aanvullende voorwaarden: flexibele werkschema's, kansen op persoonlijke- en vakmatige ontwikkeling, inclusieve bedrijfscultuur of hybride werklocaties.

Met innovatieve wervingsstrategieën kan een recruiter zich onderscheiden en kandidaten verleiden wanneer ze willen wisselen van baan. De allerbeste recruiters weten of voelen al aan wanneer een kandidaat zelf nog nauwelijks weet dat hij wil gaan veranderen van baan. Door verschillende wervingskanalen slim in te zetten en gebruik te maken van de beschikbare tools is de beste recruiter het snelste in contact met een kandidaat.

Interesse om eens koffie te drinken met één van de recruiters van Sharp and Smart. Je bent altijd welkom in Den Haag of online.

Blijf op de hoogte

Wij houden je graag up-to-date van alles wat er speelt bij en om Sharp and Smart Recruitment. Daarnaast is de arbeidsmarkt constant in beweging en delen wij bepaalde trend en ontwikkelingen.

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)
18-04-2024

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)

Movement year, recruiters kunnen helpen
19-03-2024

Movement year, recruiters kunnen helpen

Van Gen Z tot millennials: generatieverschillen op de arbeidsmarkt
18-03-2024

Van Gen Z tot millennials: generatieverschillen op de arbeidsmarkt