Hoe is sparen een vorm van kapitaalvernietiging geworden?

Datum 22 april 2020

De afgelopen periode is het uitgeven van reserveringen alleen maar gestimuleerd door banken, overheden en investeerders. Zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de afgelopen jaren de rente gecontroleerd laag gehouden om de economie maar te blijven stimuleren.

Door de historisch lage rente die de ECB vraagt, is het momenteel goedkoop voor banken om geld te lenen. De bedoeling hiervan is het aanjagen van de economie. Want hoe goedkoper de bank geld kan lenen, hoe gunstiger de bank het weer uitleent. Zo kunnen bedrijven en consumenten weer makkelijker geld lenen en investeren. Banken hebben dus ook minder behoefte aan spaargeld, omdat ze goedkoop van de ECB kunnen lenen en waardoor de rente op een spaarrekening zo laag is. Neem daarnaast ook de inflatie, waardoor sparen op deze manier eigenlijk een vorm van kapitaalvernietiging.

We moeten hier een oplossing voor vinden zodat bedrijven niet zo intens in de problemen kunnen komen. Een oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat bedrijven 20% van de winst verplicht moeten reserveren voor crisissen en dat men pas dividend mag uitkeren als er een bepaald % van de omzet op de spaarrekening staat. Een andere mogelijkheid is dat er een overheidsbank komt die in ieder geval een spaarrente aanbiedt voor deze gelden zodat het geen kapitaalvernietiging is om te sparen.

Er wordt altijd geleerd van een crisis. Wellicht is dit een puntje om mee te nemen voor de toekomst.

Bronnen:

https://www.trouw.nl/nieuws/en-weer-blijkt-nederlanders-zijn-zuinig-en-daar-zijn-ze-blij-mee~b9755055/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

https://www.abnamro.nl/nl/prive/sparen/blogs/spaarrente-update.html

Blijf op de hoogte

Wij houden je graag up-to-date van alles wat er speelt bij en om Sharp and Smart Recruitment. Daarnaast is de arbeidsmarkt constant in beweging en delen wij bepaalde trend en ontwikkelingen.

Kandidaat aan het woord: Jan Heijs over zijn duurzame start bij Soly
10-06-2024

Kandidaat aan het woord: Jan Heijs over zijn duurzame start bij Soly

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)
18-04-2024

Vijf veel voorkomende fouten in cv’s (en hoe je die kunt voorkomen)

Movement year, recruiters kunnen helpen
19-03-2024

Movement year, recruiters kunnen helpen